4 april 2018

Van NEDC naar WLTP

Vanaf september 2018 zullen alle nieuwe auto's een nieuwe test ondergaan op het gebied van uitstoot van CO2. Voorheen werd er gebruik gemaakt van de New European Driving Cycle (NEDC), een test die stamt uit de jaren '80. Door ontwikkelingen in autotechniek en rijomstandigheden is deze inmiddels sterk achterhaald. De Europese Unie ontwikkelde daarom een nieuwe test: de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP).

 

Wat is WLTP en hoe werkt deze nieuwe test?
Terwijl de NEDC de testwaardes vaststelt op basis van een theoretisch rijprofiel, is de WLTP-cyclus ontwikkeld met behulp van realistische rijgegevens, die werden verzameld in de hele wereld. Daardoor geeft de WLTP veel beter het werkelijke gebruik van auto’s weer.

De WLTP-rijcyclus is verdeeld in vier delen met verschillende gemiddelde snelheden: laag, gemiddeld, snel en zeer snel. Elk deel omvat een variatie aan rij-fasen, stops, acceleraties en remacties. Van elk bepaald type auto, wordt elke aandrijflijn (motor- en versnellingsbakcombinatie) getest, met een WLTP-uitkomst voor de auto in zijn lichtste versie (de meest zuinige) en zwaarste versie (minst zuinige).

De WLTP werd ontwikkeld met het doel om gebruikt te worden als mondiale testcyclus voor diverse regio’s in de wereld. Zodat ook CO2-uitstoot en uitstoot van vervuilende stoffen op wereldschaal vergelijkbaar zouden zijn. Hoewel de WLTP inderdaad een wereldwijde gemeenschappelijke ‘kern’ heeft, zullen de EU en andere regio’s de test op verschillende wijzen toepassen, afhankelijk van hun wetgeving voor en behoeften bij hun wegverkeer.

Wat is het doel van deze nieuwe test?
Het hoofddoel van de nieuwe laboratoriumtest is om consumenten te helpen om een betrouwbare vergelijking tussen auto’s te maken op het punt van CO2-uitstoot en brandstofverbruik. Alle condities voor het voertuig, het testen en het gebruiken van testresultaten zijn gestandaardiseerd en gedefinieerd door Europese wetgeving. Dat is belangrijk, want dat stelt de regels die alle autofabrikanten en andere spelers moeten volgen. Alleen een laboratoriumtest die een gestandaardiseerde en reproduceerbare procedure volgt, stelt autokopers in staat om verschillende automodellen te vergelijken.

Wat zijn de voordelen van de WLTP?
De WLTP introduceert veel realistischer testcondities, waaronder:

 • Meer realistisch rijgedrag;
 • Een grotere variatie aan rijomstandigheden (stad, buitenwijk, buitenwegen, snelweg);
 • Grotere testafstanden;
 • Meer realistische buitentemperaturen, die dichter liggen bij het Europees gemiddelde;
 • Hogere gemiddelde en maximum snelheden;
 • Hoger gemiddeld en maximum vermogen;
 • Dynamischer en meer realistisch optrekken en afremmen;
 • Kortere tussenstops;
 • Voor CO2-waarde en brandstofverbruik rekening houden met de optionele uitrusting van de individuele auto;
 • Strengere eisen aan testauto en meetomstandigheden;
 • Gunstigste en ongunstigste waardes onder invloed van opties voor vergelijkbare modellen worden weergegeven in consumenteninformatie.

Door al deze verbeteringen is de WLTP een veel nauwkeuriger basis om het brandstofverbruik en de emissies vast te stellen. Dat zorgt ervoor dat laboratoriummetingen veel beter de praktijkprestaties van een auto zullen weergeven.

Wanneer vinden de veranderingen door de WLTP plaats?

 • De WLTP is sinds september 2017 officieel van toepassing op alle nieuw toegelaten typen auto’s. Dat zijn auto’s die voor het eerst op de markt worden geïntroduceerd.
 • Fabrikanten kunnen sinds de publicatie van de wetgeving WLTP-typegoedkeuringen aanvragen voor nieuwe auto’s.
 • De WLTP is vanaf september 2018 van toepassing op álle nieuw verkochte auto’s.
 • Een beperkt aantal (nog onder NEDC toegelaten) ‘voorraadauto’s’ mag nog tot september 2019 worden verkocht.